Rune Gjeldnes
Født i 1971, Surnadal. Kom gjennom nåløyet på marinejegerkurset i 1992, og jobbet ved Marinejegerkommandoen frem til og med ’96. Fikk nytt engasjement i Sjøforsvaret i 1999 og 2000. Krysset Grønland i 1994, og gikk Grønland på langs i ’96, da verdens lengste skiekspedisjon uten etterforsyninger, 3000 km. Var med på en mislykket Britisk – Norsk Nordpolekspedisjon fra Canada i 1997, men gjentok forsøket med suksess i 1998. Har vært på flere andre ekspedisjoner i jungel og høyfjell. Gjennomførte den første kryssingen av Polhavet uten etterforsyning sammen med Torry Larsen i 2000. I 2001 dro han 400 km inn i Amazonas jungel på jakt etter “Djevelgrotten”. Den ble funnet. Rune jobber allerede med nye spennende prosjekter for de neste fem årene.
OVER DJEVELENS DANSEGULV/ DEAD MEN WALKING
Marinejegerne Rune Gjeldnes og Torry Larsen startet 16 februar 2000 ut fra Cape Arkticheskiy, i Sibir. Med 400 kilo forsyninger, var de forberedt på krig i Ishavet.
2000 km gjennom verdens mest ugjestmilde natur, og en tur som vil bli stående i historien.
På Nordpolen var de halvveis. Tomme for mat. Tomme for vann. Totalt utmattede rakk de, etter 109 dager frem til Cape Discovery nord i Canada. Mer levende enn død.
Foredraget er en enestående beretning om en enestående ekspedisjon. Den ble den første vellykkede kryssingen av Polhavet uten etterforsyninger. ”Verdens verste skiekspedisjon”, som den er blitt kaldt, og den aller siste av de store klassiske utfordringene i Polare strøk.
Men i foredraget forteller Rune om mer enn bare kulde og slit. Det viktigste på turen var hele tiden det sterke teamarbeidet og vennskapet mellom de to marinejegerne, der mental styrke var forutsetningen for at de skulle nå sine mål. Mot, hardt arbeid, selvdisiplin og en god plan ledet fram. Karakterstyrke ble i det lange løp en avgjørende faktor. Sammen med evnen til selvironi, til å undertrykke negative tanker og respekten for hverandre, ble det i sum en styrke som brakte dem seier
– Foredraget er tre delt, med en introduksjons video à 4 minutter, deretter lysbilder, avslutning med video (to forskjellige etter hvor lang tid man har, 4 min / 12 min). Varighet er variabel alt etter ønske fra publikum, men minimum 40 min – en time og ti minutter. Dette avhenger også av om det skal være tid til spørsmål etc.
PS! Foredraget blir holdt både på norsk og engelsk, etter ønske.