lundeEinar Lunde

PRESENTASJON OG TEASERE FOREDRAG/KÅSERIER

Konferanseledelse, debattledelse, møteledelse, konferansier, foredrag, kåserier, video-oppdrag, voice-overs etc.

SPRÅK: Engelsk og norsk

Ingen har vært ankermann i så mange nyhetssendinger på norsk TV som Einar Lunde. Da han hadde sin siste sending mandag 27.sept. 2010, var det på dagen 40 år etterat han ledet sin første Dagsrevy som den første faste programleder i NRK-flaggskipets historie.

Hundrevis av landets fremste politikere og næringslivsledere har vært gjester i Lundes studio. Han har intervjuet,ledet dueller, debatter og ved siden av nyhetene, ledet to TV-aksjoner, Utenriksmagasinet og utallige Nobelsendinger og vært utenrikskorrespondent i Afrika.

Men Einar Lunde har opplevd så mye mer – veldig mye mer:
Einar Lunde har selv vært fengslet to ganger – den ene gangen skulle han vært henrettet, men ble reddet i siste øyeblikk og løslatt mot kausjon betalt av den svenske stat! Den andre gangen ble han til slutt utvist på livstid og plassert på første fly ut av landet. Problemet var at det flyet skulle til et land der Einar var enda mer uvelkommen!

Einar har vært persona non grata i seks diktatoriske land for sin kritiske journalistikk, men har klart å snike seg inn i de flere av dem – uten visum. Det ble et farlig liv. Som Utenrikskorrespndent i NRK har han dekket kriger, sultkatastrofer, flomkatastrofer og stått ansikt til ansikt med døden mange ganger. Underveis har han møtt og intervjuet mange av verdens mest kjente personer. Han har et vell av nervepirrende, dramatiske, fargerike og humoristiske opplevelser å fortelle om. Og Einar Lunde er god til å fortelle. Han har mottatt flere priser for sin journalistiske innsats og skrevet to bøker om sine eventyrlige opplevelser – bøker som tilsammen er kommet ut i 12 opplag.

Over 40 år foran kamera i NRK har gitt ham unik innsikt, erfaring og kompetanse som nå kan komme andre til nytte – Einar kan, på engelsk og norsk, lede konferanser,debatter, være konferansier, holde foredrag og kåserier og delta i videoproduksjoner.

FOREDRAG/KÅSERIER:

1.« SPIONER PÅ SAFARI ».
Visste du at Treholtsaken har en afrikansk avlegger og vel så det?

I januar 1984 ble altså Arne Treholt arrestert siktet for spionasje til fordel for KGB. Hele landet var i sjokk. Pressen jobbet på spreng. Nå var alle på jakt etter Jens Evensen, Treholts mangeårige sjef, nære venn og politiske allierte. De to ble kalt politikkens Knoll og Tott. De var som far og sønn.

Det ble Afrikakorrespondent Einar Lunde som fant Evensen i Tanzania og ga ham den dramatiske beskjeden som ble et vendepunkt i hans liv.
Men Arne Treholt hadde to år tidligere vært i Kenya på oppdrag fra UD. Han besøkte NRKs kontor i Nairobi og han var på safari for å se Afrikas ville dyr. Mens han var der fikk han et oppdrag som var nesten for utrolig til at det kan være sant.
Og det mens han selv ble skygget av norsk overvåkingspoliti.

Også Einar Lunde har opplevd å bli anklaget for å være spion. Det var i Etiopia. Han ble kastet i fengsel og skulle vært henrettet. Han ble reddet i siste øyeblikk, takket være inngripen av regjeringen Olof Palme som den gang hadde ansvaret for nordmenn i Etiopia. Det var i 1974.

14 år senere ble han på nytt kastet på glatt-celle av de marxist-leninistiske militære makthaverne i Etiopia. Den historien begynte med at Dagsrevy-kollega Per Ståle Lønning fikk en mystisk telefon fra sin etiopiske nabo hjemme i Oslo,og ender med at Einar blir utvist fra Etiopia på livstid og satt på første fly ut av landet.
Hva Einar ikke visste, var at det flyet skulle til Kenya, og der var han enda mer uvelkommen…..!

Ca-. 50 min.

2. «BØR MAN GÅ PÅ RØD LØPER MED JOGGESKO?»
Et ellevilt møte med Zimbabwes diktator Robert Mugabe, Gro Harlem Brundtland, og en kliss naken norsk stortingspolitiker på et direktør-kontor i Afrika.

Einar Lunde fikk i oppdrag om å reise til Rhodesia og lage TV-reportasjer for Dagsrevyen om krigen der. Den krigen var på avisenes førstesider slik Midt-Østen og Afghanistan er nå. Det ble en reise som ble mer dramatisk enn noen kunne forestille seg – og det fra første stund.

Kåseriet handler om hvordan overvinne de utroligste hindre, noen ganger med livet som innsats, om aldri å gi opp, om kreativitet og nødløsninger, om psykologi ,initiativ og overtak når du er i undertall,…. og kanskje en bonus til slutt — så uvirkelig og overraskende at man har vanskelig med å tro at det faktisk har skjedd.

Spennende og humoristisk. Midt i blinken som rosinen i pølsa på et seminar eller konferanse.

Ca. 1 time

3. «MIRAKLET I SØR-AFRIKA»
Et møte med Nelson Mandela og Desmond Tutu

I 1990, da Nelson Mandela ble løslatt fra fengsel etter neste 27 år, var ti-tusenvis av svarte ungdommer klare med spyd,macheter,kniver og andre våpen. Nå var deres geriljasjef satt fri. Nå skulle de hevne 350 års systematisk og grunnlovsmessig undertrykkelse,diskriminering og frarøvelse av egen jord. De sang og danset krigsdans og ventet bare på ordren fra Mandela om å sette i gang.

Men den ordren kom aldri. Istedet fikk de en ny ordre – om å omfavne og tilgi. Hvem da? — de hvite makthaverne og overgriperne. De unge ble rasende og kalte Mandela en forræder. Men til slutt ble de overtalt til å gi Mandela en sjanse. Det var det mange som angret på etterpå. For underveis mot en ny grunnlov ble de enda en gang forrådt av de hvite som brukte svarte zulukrigere mot dem. Sør-Afrika var på randen av total borgerkrig. Det var spennende og blodig som en kriminalroman.

Men tross all motstand og skitne knep klarte man å meisle ut en ny politikk som ga landet håp. Og i april 1994 fant det første frie valg sted. Miraklet i Sør-Afrika er det blitt kalt, både valget og påfølgende oppgjøret med den skrekkelige Apartheid-fortiden. En løsning stikk i strid med all menneskelig fornuft, i kontrast til hevn og æresdrap i Midt-Østen og andre konfliktområder.

Sentralt i denne utrolige historien står Nelson Mandela og Desmond Tutu – kanskje de to personene i hele verden som idag har størst troverdighet,anseelse og omdømme.

Einar har truffet dem begge – og intervjuet dem opptil flere ganger. Einar er den norske journalisten som var mest inne i Sør-Afrika under den forferdelige Apartheid-perioden. Han har med egne øyne sett undertrykkelsen,mishandlingen og fornedrelsen av millioner er mennesker – bare fordi deres hud ikke var hvit.
Foredraget peker på at det finnes løsninger på konflikter, enten de er på nasjonale,regionale eller også på personlig plan, det være seg i bedrifter, i selskaper eller lokalmiljø. Nelson Mandela og Desmond Tutu har vist verden at det går an!

Ca. 1 time

4. «VI KJØRTE OVER TO BARN»
Om kulturkollisjon ,mobbejustis og akutt livsfare i Sudan.

Sammen med tre NRK-kolleger opplevde jeg mitt livs verste mareritt i Sør-Sudan. Og det kom som lyn fra skyfri himmel.

Vi kom kjørende inn i en landsby som nettopp hadde fått vei. De fleste hadde knapt opplevd biler før. En buss var ankommet og hele landsbyen sto langs veien.

Så plutselig skjer det. To små barn, skjult av bussen, løper over veien, en meter foran oss. Sjåføren hadde ingen sjans. Vi kjørte dem rett ned. Å kjøre over to barnekropper er ganske enkelt helt forferdelig. Jeg ville stanse,men sjåføren brånektet. Da ville vi være døde på to minutter. Hele landsbyen ville ta nådeløs hevn der og da. «Instant justice» eller mobbejustis blir det kalt.
Dermed ble det en dramatisk kamp for livet, både for barna – og for oss.
Det gikk så blodet sprutet. Jeg har fortsatt arr.

Hva som videre skjedde, er så utrolig at folk vil tro det er rene oppspinn. Det ble en nær-døden opplevelse – i flere omganger. At vi overlevde var ren og skjær englevakt.

Et opplevelses- kåseri som setter det uforståelige og brutale inn i kulturkollisjonens perspektiv.

Ca 25-30 min.

NB. Dette kåseriet kan kombineres med nok en kultur-kollisjon – av en helt annen sort i kontrastenes Afrika:

Besøket hos Akuko Denja nær Victoriasjøen i Kenya. 45 koner hadde han, og hadde skilt seg fra ytterligere 35. Med mange hundre barn. Hvordan han organiserte sin familie var litt av et eventyr.
Og midt oppi all filmingen for NRK, kom unge vakre norske assistent Tonje løpende ut til Einar likblek i ansiktet. Den eldste sønnen hadde fridd til henne, og mente alvor. Han ville at hun skulle ble hans tredje kone.
Det ble Einar Lundes største utfordring noensinne som utenrikskorrespondent – å redde unge Tonje fra polygamiet i Afrika.

Ca. 18-20 min.

[ess_grid_ajax_target alias=”grid-1″]

×