Norsk Artist Formidling

Børge Ousland

Joda, han har samboer og barn har han også. Det går nemlig an å leve et tilnærmet vanlig familieliv og samtidig være polfarer.

Med en god porsjon gjensidig respekt, tålmodighet, og forståelse for at noen har behov for å strekke strikken litt lenger enn andre, så lar det seg gjøre.

Det har jo vært slik en stund og begynner å bli en vane. Dessuten når han ikke er på tur er han stort sett i heimen hvor jeg har et lite polarkontor, med kart, bøker og det som skal til for å drømme seg bort til nye utfordringer og opplevelser.

Ikke minst sammen med Max, som begynner å få smaken på teltlivets gleder, sommer som vinter. Kort fortalt prøver Børge Ousland å være en mann i min beste alder, til enhver tid.

Polfarer
Født i 1962 og gikk sine første barndoms sko ute på Nesodden, en liten halvøy som stikker inn i Oslofjorden. Hvorfor han skulle bli polfarer er ikke så godt å si i utgangspunktet.

Men kjernen ligger nok i en utforskende og eventyrlysten natur, hvor det å finne ut hva som lå bakenfor den neste åskammen alltid har vært en drivkraft i seg selv, og forhåpentligvis alltid vil være det.

Friluftsliv er viktig, og moro, mesteparten av hans interesser handler om dette enten det er over eller under vann på fjellet i skogen eller i båt. Børge kaller alt sammen for friluftsliv, og poenget er rett og slett å bruke naturen som den er. Som utfordring, opplevelse, eller rett og slett bare for å slappe av. Dra på tur, kort eller lang – det er mitt råd.

Foredraget

Dette inspirerende og tankevekkende foredraget består av tre deler:

Klimaendringer: På sin ferd gjennom Frans Josef Land med Thomas Ulrich i 2007, dokumenterte Børge store landskaps og is endringer som skyltes global oppvarming. Børge har siden 1994 utført istykkelsemålinger for Norsk polarinstitutt, og med sine tyve års erfaring er Børge blitt et viktig øyenvitne til klima endringene.

Å stå alene: Børge er den eneste som har krysset både Nordpolen og Sydpolen alene. Ved å gjennomføre disse og andre krevende soloturer, har Børge vist hva som bor i den som vil nok. I sitt foredrag deler han sin oppskrift for å stå helt alene under ekstreme forhold og samtidig klare det umulige.

Teamarbeid: I 2006 ble Børge og Mike Horn de første som nådde Nordpolen i mørketiden uten etterforsyninger. Dette er en av de teknisk sett vanskeligste ekspedisjonene som noen gang har vært gjort til Nordpolen. Hvordan to sterke men svært forskjellige personligheter klarte å fokusere all sin energi på teamarbeid og seier ble nøkkelen til suksess på denne ekspedisjonen.
.

Børge Ousland er internasjonalt etterspurt som foredragsholder. I sine foredrag trekker han på mer enn 20 års erfaring med banebrytende ekspedisjoner, for å motivere og inspirere publikum til å strekke seg etter egne mål – både faglig og på privatfronten.

«Utfordringene den legendariske polfareren Børge Ousland har møtt og overvunnet kan ikke bli stort mer intense. De gripende historiene han forteller fra sine ekspedisjoner inneholder verdifull lærdom for oss alle.»

– Andy van Duym, Director
National Geographic Live!

«Foredraget til Børge Ousland handlet om å overvinne frykt og utvide mulighetene forbi våre innbilte grenser. Og han oppmuntret hver av oss til å oppdage vår indre styrke. Han trollbandt et publikum på 2500 unge ledere og enterprenører fra hele Europa. Hos våre konferansedeltakere gikk budskapet rett hjem: Følg dine drømmer. Gi aldri opp!»

– Siiri Poldar, PR manager
JCI Conference 2006

«Børge Ousland bragder i Arktis og Antarktis er hinsides det de fleste av oss ville trodd er mulig. Gjennom storslåtte bilder, sin stillferdige væremåte, utmerkede humoristiske sans og sin åpenbare lidenskap for ødemarken, trekker han lytterne med på eventyret.»

– Bernadette McDonald , Vice President
Mountain Culture, The Banff Centre

«Børge Ousland er en velformulert foredragsholder som har en åpenbar lidenskap om å dele sine opplevelser og erfaringer med andre. Grennom dramatiske bilder og slående historier, får han lytterne med på eventyret, og han ispirerer deg til å se sine egne mål og drømmer i et nytt lys.»

– Ingrid K. Urberg, Associate Professor
University of Alberta, Camrose

[ess_grid_ajax_target alias=”grid-1″]

×