Norsk Artist Formidling

Jarle Andhøy

“Berserk”
Kaptein Jarle Andhøy, Alex Rosén og David Mercy bestemte seg for å følge i vikinghøvdingen Ottars fotspor og la ut på langtur med den lille seilbåten Berserk II. Alt gikk ikke etter planen, men utfordringer var det nok av.

I forbindelse med TV programmet så vil Kaptein Jarle Andøy, Alex Rosén og David Mercy være tilgjenglige utover høsten for å gjøre visuelt opplevelse foredrag i ren eventyrstil. Dette er et veldig engasjerende og levende foredrag som kundene dine eller de ansatt garantert vil få et kick av.

“Berserk II” mot Nordpolen.
Våren 2002 seilte Jarle Andhøy, David Mercy og Alex Rosen ut fra Norges eldste handelsplass Skiringshal for å følge den kjente vikinghøvdingen Ottars kjølvann til Kvitjøen, Russland. Ottar var den første Viking som gav Norge sitt navn utenfor Norden. Han beskrev fjellandet, farvann, handelsvarer og samefolket nord for ødemarkene ved Kong Alfreds hoff i Wessex, England. Ottars beretninger om ”The North way” interisserte oldengelske krønikere som nedskrev beskrivelsene I Orosius verk. ”Berserk II” dro til Shetland for å møte dagens vikinger og seilte videre Nordover til Ottars farvann i Lofoten.

Etter motorhavari seilte båten baklengs til Riddu Riddu festivalen der samene stolt viser frem sin kultur og gamle tradisjoner. Samene ble forsøkt tvangsintegrert i det Norske velferdssamfunn av Norske myndigheter til sent på 70 tallet, men på samefestivalen formidles kultur og historie for at den ikke skal bli glemt. På samefestivalen søkte Jarle etter en maskinist som hadde erfaring med motorer vinterstid, men istedenfor mønstret den tamilske same Espen Skorpen Tarberg om bord. Han er vokalist i bandet ”Wolfram”, og hadde god erfaring fra mekking på kjøleskap og sykler. Etter en hyllest sang til AC / DC smeltet han besetningens hjerter og ble ønsket velkommen om bord ”Berserk II”.

Ottar seilte til Kvitsjøen og drev handel med kystfolket i Øst. ”Berserk II” skulle seile hans kjølvann for å gjenforene historiske bånd med det Russiske broderfolk, og hadde med seg gaver fra Kaupang, Lerwick, Borg og sjøsamene. Men først skulle kursen gå lengst mulig Nord i Polhavet. ”Berserk II” heiste seil mot Polisens kant i Nordishavet for å bevise økt tilgjengelighet i Arktis som resultat av global oppvarming. Den lille båten ble tvunget mot Svalbard av enorme isbelter og dårlig vær, men likevel kjempet hun seg frem mot Polisens kant. På 82*05` Nord ble det gjort ismålinger for å skape et sammenligningsgrunnlag for videre forskning i forbindelse med globale klimaendringer.

Etter å ha satt verdensrekord med seilbåt i åpent farvann lengst mulig Nord seilte ”Berserk II” til Longyearbyen så Espen kunne dra hjem til kjæreste og sin 2 år gamle sønn. Det var sent på sesongen og ekspedisjonen trengte forsyninger og bunkers før seilasen til Russland. Men ekspedisjonen ble avbrutt. Politiet på Svalbard (Sysselmannen) hevdet at Jarle hadde brutt Svalbardloven og bøtela ham med 20 000 KR for ikke å ha bedt om tillatelse til å seile på Svalbard. Han fikk tre alternativ; å betale 40 000 Kr og seile videre på lovlig vis, la båten bli liggende i Longyearbyen i arrest , eller forlate Svalbards jurisdiksjon. ”Berserk II” skipskasse var nesten bunnskrapt og forlot Svalbard, men etter å ha blitt kastet ut av Svalbard og Norsk farvann ble en vennskapsseilas til Russland fullstendig malplassert. Istedenfor seilte ”Berserk II” til Tromsø for å løse opp i byråkratenes grep, og enten renvaske sitt navn, eller seile videre på sjørøveres vis.

Rettssak og papir arbeid venter, men eventyret fortsetter sommeren 2004.

[ess_grid_ajax_target alias=”grid-1″]

×